Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Καταπολεμώντας την Κρίση Πανικού

Μία κρίση πανικού μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά τρομαχτική εμπειρία εξαιτίας του γεγονότος ότι, κατά διάρκεια της, οι άνθρωποι αισθάνονται πως βιώνουν ό,τι χειρότερο μπορεί να τους συμβεί, όπως ότι προσβάλλονται από καρδιακό επεισόδιο, ότι πνίγονται, ότι οδηγούνται στην παράνοια ή, ακόμη, και ότι πεθαίνουν. Επομένως, η καταπολέμηση της κρίσης πανικού είναι μία πολύτιμη διαδικασία που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν. Παρότι είναι γεγονός πως μία κρίση πανικού δεν επιφέρει παρενέργειες σε έναν οργανισμό, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιδείνωση της ψυχικής κατάστασης ενός ανθρώπου εφόσον δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε γενικές γραμμές, για την καταπολέμηση πιο ήπιας μορφής κρίσεων πανικού χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές χαλάρωσης και ηρεμίας, αλλά αν η κρίση πανικού είναι πιο βαριάς μορφής, τότε η φαρμακευτική αγωγή είναι επιβεβλημένη.
Η φαρμακευτική αγωγή, οι τεχνικές χαλάρωσης και η συμπεριφορική θεραπεία είναι οι πιο διαδεδομένοι τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού, με τη φαρμακευτική αγωγή να συνιστά την πιο δημοφιλή απ’ όλες. Παρ’ όλα αυτά, προτού ένας πάσχων ξεκινήσει τη λήψη φαρμάκων, είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστεί από κάποιον ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας.
Παράλληλα, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν στο σπίτι του πάσχοντος, όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικές όσον αφορά τη διαχείριση των κρίσεων πανικού. Καθώς αυτές οι τεχνικές χαλάρωσης έχουν φυσικό χαρακτήρα, δεν περικλείουν κανενός είδους παρενέργειες, Ωστόσο, το μόνο μελανό σημείο είναι ότι ένας ασθενής δεν θα είναι σε θέση να δοκιμάσει αυτές τις τεχνικές εφόσον δεν είναι ήρεμος πνευματικά, κάτι που μόνο τα φάρμακα μπορούν να επιτύχουν.
Πέραν των φαρμάκων και των τεχνικών χαλάρωσης, υπάρχει και η λύση της συμπεριφορικής θεραπείας που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική, οι οποίες βασίζονται στο γνωστικό μοντέλο της συναισθηματικής απόκρισης. Ο θεραπευτής διδάσκει και εκπαιδεύει έναν ασθενή βοηθώντας τον να συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος που σκέφτεται είναι αυτός που προκαλεί την κρίση πανικού. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής εκπαιδεύει τον ασθενή πώς να αντικαθιστά τις καταστροφικές σκέψεις με θετικές, γεγονός που με την πάροδο του χρόνου θα θέσει τέρμα στις κρίσεις πανικού.

Συμπερασματικά, το ποιο είδος θεραπείας θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό, εξαρτάται καθαρά από το πόσο πνευματικά έτοιμος και ισχυρός είναι ένας πάσχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου